Ekkokammer og Filterbobler.

Ekkokammer

Ekkokammer er et fenomen som oppstår i den digitale verdenen. Dette er en beskrivelse av en situasjon der ideer, informasjon eller oppfatning blir forsterket gjennom å repetere budskapet og kommunisere dette frem til folk gjentatte ganger. I et ekkokammer så blir man utsatt for det samme budskapet om, og om igjen. Dersom man kun får en side av en sak, så kan man si at man sitter fast i et ekkokammer, fordi man får gjentatt kun det synet du har satt spor av på nettet. Ved ekkokammer så blir din tro og dine meninger gjentatt, uten noen form for kritikk eller fremstilling av et annet perspektiv.

 Dette er et fenomen som er blitt vanlig å bruke for store selskaper som selger varer eller tjenester. For eksempel hvis man har søkt på en ting flere ganger på google, og andre nett tjenester. Så kommer det til å komme ofte frem ads og meldinger angående den samme tingen for eksempel i dine sosiale medier. Dette er algoritmer som forskere har laget, for å kunne spore det folk søker på og er interessert i. Så ekkokammer er egentlig en sporing av hva du skriver, og leser på nettet. 

Det negative aspektet ved Ekkokammer

Man kan føle seg forfulgt overalt på nettet, dette kan være litt skremmende at du ikke kan søke noe på nett uten at algoritmene samler inn data av hva du søker på. For eksempel hvis man liker en ting så tar det ikke lang tid før Facebook feeden din er fyllt opp med ting som kan relateres til det du likte. Og dette kan man ikke forhindre, fordi algoritmene er programmert til å overvåke konstant folks interesser. Det som også er negativt er at man kan ende opp med å bare så positive sider av noe du har likt, og ikke de negative sidene fordi disse skjermes bort fra deg av algoritmene, og de menneskene som har kontroll over sporene. Fordi de tror du kun vil ha de positive sidene av en situasjon, så de prøver å bare forsterke synet ditt.

Det positive ved ekkokammer 

Noe positivt ved ekkokammere er at man får informasjon anngående en situasjon som interesserer deg, uten å trenge å søke så mye om det. På grunn av mennesker og algoritmer som overvåker nettet, så blir du eksponert for de tingene du har vist interesse for. Så nettet blir mer skreddersydd til dine interesser, og du sparer masse tid på å slippe å søke på nettet angående dine interesser. 

En viktig ting å huske på, er at man skal alltid være kritisk til det man finner på nettet, fordi det kan bli spredd mye feilinformasjon. Dette kan da føre til for eksempel at man får et innsnevret syn på oppfattelsen av hvordan ting egentlig er. Man må være kildekritisk, hver gang man søker på noe som interesserer deg, eller er om et populært tema på nett. 

Filterbobler

Selve begrepet ble skapt av forfatteren Eli Pariser, han utga en bok som handlet om filterbobler. Filterbobler vil si at man får en tilpasset informasjon, som er egentlig basert på dine tidligere søk som du har gjort på internett. Hver gang man søker noe på google, så legger du spor av dine interesser, og algoritmer begynner å samle disse sporene inn. Deretter vil disse algoritmene alltid tilby deg den informasjonen du har lyst på, eller fremstille informasjonen i form av det synet du har lagt spor av. Dette kan da føre til stagnasjon for enkeltpersoner.

Eli Pariser sa at disse filterboblene kan føre til store konsekvenser, fordi man aldri vil kunne få to synspunkter representert via internett. Fordi man har lagt spor av det synet du først var ute etter i en situasjon, eller informasjonssøk. Det vil da si at algoritmene forhindrer informasjon som den ikke syns er relevant for deg, å kunne nå frem til deg. Så filterbobler er faktisk algoritmer som brukes av store nettsteder, for å samle inn mengder av informasjon om deg som internett bruker. Og bruker nettopp denne typen informasjon til å kun representere frem informasjon som den syns er etter dine preferanser. Så man kan si at etterhvert så blir man på en måte fanget inn i sin egen boble på nett, fordi algoritmene har lært å kjenne deg.

For eksempel så kan to personer søke akkurat det samme på google, men hver enkelte for frem forskjellige typer informasjon, på grunn av at algoritmene sorterer etter dine spor som du har lagt igjen. Dette er litt nifst egentlig, at informasjon blir holdt tilbake for en hver person!

Kilder:

https://2measteffen.weebly.com/ekkokammer-og-filterbobler.html

https://datascience.berkeley.edu/eli-pariser-beware-online-filter-bubbles/

https://snl.no/filterboble

Én kommentar til “Ekkokammer og Filterbobler.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *